Yenifakılı'da vatandaşlar bilgilendirildi Yenifakılı'da vatandaşlar bilgilendirildi

Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren önemli bir düzenleme yürürlüğe girdi. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren, Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler, plakaların bazı özelliklerini zorunlu hale getiriyor.

Bayram Öncesi Yozgat'ta Uyarı Geldi! Tek Tek Sökülmeye Başlandı (2)

Yönetmeliğin 35. maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle, araç plakalarına yeni özellikler eklendi. Bu kapsamda, tüm araç plakaları tek tek sökülecek ve yeni plakalar takılacak. 1 Ocak 2024 itibarıyla kayıt işlemleri yapıldıktan sonra, mevcut plakalar ve araç alım satımlarında yeni plakaların kullanılması gerekecek.

PLAKALAR TEK TEK SÖKÜLECEK

Yeni dönemde basılan tüm tescil plakalarında, 12 haneli seri numarası ve 15x15 mm boyutlarında karekod bulunması zorunlu olacak. Plaka değişimlerinde eski plakalar sökülerek, yerine karekod ve 12 haneli seri numarası içeren yeni plakalar takılacak.

Bayram Öncesi Yozgat'ta Uyarı Geldi! Tek Tek Sökülmeye Başlandı (4)

"TÜVTÜRK’E GİDİLDİĞİNDE PLAKADAN GEÇMEZ"

Muğla Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Arif Özer, plakalarla ilgili yeni düzenlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özer, alım satımlar, plaka kayıpları veya TÜVTÜRK muayenesi sırasında ağır kusur olarak değerlendirilen plakaların değiştirildiğini belirtti.

Özer, plaka değişiminin zorunlu olmadığını vurgulayarak, "Eğer plakalar TÜVTÜRK muayenesinden geçmezse veya alım satımlarda sorun çıkarsa, Noterler Birliği'nden alınan kağıt ile plakanın referans numarasının eşleşmesi gerekiyor" dedi.

Yeni uygulama ile sahte ve korsan plakaların önüne geçmeyi hedeflediklerini belirten Özer, "Plaka basımında teslim alan kişinin kimlik numarasını sisteme giriyoruz ve bir teslim tesellüm belgesi düzenleyerek bir nüshasını dosyamızda saklıyoruz," şeklinde konuştu.

Bayram Öncesi Yozgat'ta Uyarı Geldi! Tek Tek Sökülmeye Başlandı (1)

PLAKALARDA KAREKOD DÖNEMİ BAŞLIYOR

Trafikte sahtecilik ve suçların önlenmesi, daha güvenli bir motorlu araç plaka sistemi sağlamak amacıyla karekod uygulaması başlatıldı. 15x15 mm boyutundaki karekod, plakanın il kodu ile harf grubu arasında yer alacak. Karekod, plakanın üretim tarihi, üretim yeri, seri numarası gibi bilgileri içerecek ve bu bilgiler elektronik ortamda saklanabilecek.

Bayram Öncesi Yozgat'ta Uyarı Geldi! Tek Tek Sökülmeye Başlandı (3)

KAREKOD UYGULAMASININ FAYDALARI:

Trafik güvenliğinin artmasına katkı sağlayacak: Sahte plaka kullanımını önleyecek ve güvenliği artıracak.

Sahte plaka kullanımı azalacak: Karekod, plakanın bilgilerinin elektronik ortamda kayıtlı olmasını sağlar. Bu sayede, sahte plakalar kolaylıkla tespit edilebilir.

Araç takibi ve kontrolü yapılacak: Karekod, plakanın bilgilerinin her zaman güncel olmasını sağlayacak.

Kaynak: İHA