Özellikle kısa vadeli mevduatlara sunulan yüksek faiz oranları dikkat çekerken, uzun vadede bu oranların daha düşük tutulması yatırım stratejilerini etkiliyor. Peki, Merkez Bankası’nın son kararı faiz oranlarını nasıl etkiler? Yatırımcılar vadelerini nasıl belirlemeli? İşte tüm detaylar…
MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTTU, MESAJLAR İSE KRİTİK
Bu hafta piyasaların gözü, Merkez Bankası’nın faiz kararındaydı. Politika faizi, beklentilere paralel olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tutuldu. Ancak karar metnindeki ifadeler, piyasalara gelecekte faiz indirimi sinyali verdi.
Ayrıca Türk lirası (TL) mevduatlarındaki artış göz önüne alınarak, kısa vadeli mevduatlara uygulanan zorunlu karşılık oranı yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltildi. Bu adımla bankaların maliyetleri artarken, TL mevduat faizlerinin azalması bekleniyor.
UZMAN GÖRÜŞÜ: FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN?
Ekonomist ve Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram, faiz kararını şu sözlerle değerlendirdi:
“Merkez Bankası, politika faizini %50’de sabit tuttu. Faiz indirimi ihtimali gündemde olsa da, Aralık ayında indirim olasılığı düşük görünüyor. Ocak ayında ise ilk politika faizi indirimi gelebilir. Bu süreçte yatırımcılar, yüksek faiz fırsatlarını değerlendirmeli.”
Bayram, Merkez Bankası’nın sıkı para politikasıyla enflasyonu düşürmeye yönelik adımlar attığını, ancak mevcut dönemde politika faizinden ziyade diğer sterilizasyon araçlarına yöneldiğini belirtti.
MEVDUAT FAİZLERİ VE YATIRIM STRATEJİLERİ
Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık oranlarını artırmasıyla TL mevduata olan talebin azalacağı öngörülüyor. Bayram, bu durumun bankaların kısa vadeli mevduat faizlerini düşürmesine yol açacağını söyledi ve şu uyarıda bulundu:
“Yatırımcılar, yüksek faiz fırsatlarını kaçırmamalı. Dövizden TL mevduata geçmek, bu dönemde daha avantajlı görünüyor. Reel faizlerde indirimler başladı ve Ocak itibarıyla politika faizinde de düşüş bekleniyor.”
BORSA ALTERNATİFİ OLABİLİR Mİ?
Mevduat faizinden çıkan kaynakların nereye yöneleceği de merak konusu. Bayram, faizlerin düşmesiyle birlikte borsanın cazibesinin artacağını belirtti:
“Politika faizinin yüksek olması, borsanın en büyük rakibi. Ancak Merkez Bankası’nın güvercin tavrı, özellikle bankacılık hisseleri başta olmak üzere borsada yükselişi tetikliyor. Mevduattan çıkan paranın borsaya yönelmesi muhtemel.”