Yeni bitkisel üretim destekleme modeli; "temel destek", "planlama desteği" ve "üretim geliştirme desteği" olmak üzere üç ana başlıkta toplandı. Temel destek kapsamında, planlama dışındaki ürünlerin üretildiği havzalarda mazotun yarısının ve gübrenin %25’inin karşılanacağı bildirildi.

Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarımda Yeni Dönem Üretim Planlaması Ve Yeni Destekleme Modeli Toplantısında (6)

Sarıkaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yoldaş, öğretmenlerle istişarelerde bulundu Sarıkaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yoldaş, öğretmenlerle istişarelerde bulundu

Bakan Yumaklı, Türkiye genelindeki tüm çiftçilerin temel destekten faydalanacağını vurgulayarak, stratejik ürünlerin belirlenen havzalarda üretilmesi durumunda mazotun tamamının ve gübrenin %50’sinin karşılanacağını duyurdu. Su kıtlığı olan bölgelerde ise bu desteklerin tamamının verileceği belirtildi.

Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarımda Yeni Dönem Üretim Planlaması Ve Yeni Destekleme Modeli Toplantısında (4)

Üretim geliştirme desteği kapsamında, organik tarım yapan, iyi tarım uygulamaları kullanan ve sertifikalı tohum tercih eden üreticilere de ek destek sağlanacağı açıklandı. Destek ödemelerinin nakit yapılacağını belirten Yumaklı, örnek olarak buğday için verilen mazot ve gübre desteğinin dekara 185 TL'den 634 TL’ye çıkarıldığını ifade etti. Su kıtlığı olan bölgelerde bu miktara ek olarak 342 TL destek sağlanacak.

Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarımda Yeni Dönem Üretim Planlaması Ve Yeni Destekleme Modeli Toplantısında (5)

Ayçiçeği üreticilerine verilen destek 732 TL’ye, su kıtlığı olan bölgelerde ise ek olarak 293 TL'ye çıkarıldı. Nohut üreticilerine sağlanan destek ise 158 TL’den 488 TL’ye yükselirken, su kısıtı olan yerlerde 195 TL ek destek verilecek.

Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tarımda Yeni Dönem Üretim Planlaması Ve Yeni Destekleme Modeli Toplantısında (2)

Bakan Yumaklı, yeni modelle birlikte çiftçilerin önümüzdeki 3 yıl boyunca hangi ürünü hangi havzada ekmeleri durumunda alacakları desteği önceden bileceklerini ve desteklerin artık 3 yıllık dönemler halinde açıklanacağını belirtti.

Kaynak: AA - İHA