Yozgat Valiliği, bölgede özgü sofralık yaş üzüm üretimini teşvik etmek ve geliştirmek amacıyla 1991 yılında hazırladığı proje kapsamında tespit edilen atıl durumdaki üzüm bağları ıslah edilip, yeniden ürün verebilir hale getirilirken, yeni bağların tesis edilmesine yönelik çalışmalara da hız verildi.
Proje kapsamında geçen yıla kadar İl Özel İdaresinden aktarılan kaynakla temin edilen toplam 78 bin 160 bağ çubuğu çiftçilere dağıtılarak, 482,6 dekar alanda yeni üzüm bağları tesis edildi.
Geçtiğimiz yıl ise Yozgat Merkez, Sorgun, Çandır ve Şefaatli ilçeleri 11 bin 475 adet asma fidanı dağıtımı yapıldı. Aşılı asma fidanları ile il genelinde 51 dekar alanda bağ tesis edildi.
Bu arada Sorgun'un Bahadın Beldesinde AB desteğiyle yürütülen proje kapsamında 6 ay süreyle organik bağcılık ve şarap üretimi konusunda eğitim alan 110 kadın çiftçi ile kurulan fabrikada deneme amaçlı üzüm şarabı üretimine başlandı.
AB destekli ''Bahadın'da Verimli Topraklar, Çalışan Kadınlar Projesi'' kapsamında kurulan Bahadın Şarap Fabrikası'nda deneme üretimine başlanırken, şarap yapımında kullanılacak üzüm bağlarının tesis edilmesine yönelik çalışmalar da aralıksız sürdürülüyor.
Bahadın Belediye Başkanı Divaver Özcan, bölgede üretilen üzümün şıra açısından önemli özelliğe sahip olduğunu, ancak bugüne kadar üreticilerin bunu sadece sofralık olarak değerlendirdiklerini bildirdi. Bu nedenle bölgede bağcılığın giderek köreldiğini vurgulayan Özcan, ''Şimdi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün çabaları ile bağcılık yeniden canlandırılmaya çalışılıyor. Bizler de bunları değerlendirerek önümüzdeki yıllarda pekmez, yöremize has ekşi denilen bir yiyecek ve konserve üretmeyi planlıyoruz. Bunların hepsi Bahadın markası adı altında üretilecek. Bu sayede üreticilerimiz daha fazla kazanç sağlama imkanı bulacak'' dedi.
Sorgun ilçesinin Faraşlı Köyünde de çok eski yıllardan beri bağcılık, süre gelen bir üretim geleneği. Günümüzde de bu gelenek eksiksiz olarak devam ediyor. Faraşlı Köyünde Bağcılık tarihi, yaklaşık ikiyüz yıla yakın bir zamana dayanıyor. Köyde yaklaşık 2 bin dönüm bağ alanı bulunuyor. Üretimin yapıldığı arazinin, toprak ve coğrafi koşulları üzüme ayrı bir tat katıyor. Faraşlı Köyü üzümleri, uzun yıllardan beri tadına tat katarak köy halkının üzüme ve bağcılığa gösterdiği duyarlılıkla bugüne ulaştı.
Editör: Haber Merkezi