İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan komisyondan ilk sonuçlar 10 Aralık'ta gerçekleştirilen ilk toplantıda alınırken, gözler şimdi ikinci toplantıya çevrildi.
Yeni asgari ücretin belirlenmesi, doğrudan yaklaşık 7 milyon çalışanı etkilerken, dolaylı olarak tüm toplumu ilgilendiriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğindeki ilk toplantıya işçi tarafını TÜRK-İŞ, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti. Bakan Vedat Işıkhan, istihdamın korunması ve artırılması gibi ekonomik ve sosyal faktörleri dikkate alarak, her iki tarafın memnuniyetini sağlayacak adil bir ücret belirlemeyi amaçladıklarını ifade etti.
Yaklaşık bir saat süren toplantı sonrası TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, ilk toplantıda herhangi bir rakamın konuşulmadığını belirtti. Komisyondan alınan bilgilere göre, asgari ücret zammının nasıl yapılacağı, yıl sonu enflasyonu ya da hedef enflasyona göre mi belirleneceği üzerine çeşitli senaryolar konuşulmaya devam ediyor.
Piyasalarda, asgari ücretteki artışın yüzde 30-40 arasında olabileceği öngörülüyor. İş dünyasında ise ücretin 22-23 bin TL seviyelerine çıkarılması bekleniyor. Yabancı kuruluşların raporlarına göre ise beklentiler yüzde 25-30 civarında şekillenmiş durumda.
Komisyon, 15 kişiden oluşuyor ve her bir taraf beşer temsilci gönderiyor. Toplantılar en az 10 katılımcıyla yapılırken, oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu kabul ediliyor.
Halen, asgari ücretin brüt tutarı 20.002 TL 50 kuruş, net tutar ise 17.002 TL 12 kuruş olarak belirlenmişken, işverene toplam maliyet ise 23.502 TL 94 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücret, 31 Aralık’a kadar netleştirilecek ve kamuoyuyla paylaşılacak.