Yeni düzenleme kapsamında, araçlara takılacak çipler sayesinde: Manuel plaka girişi son bulacak, tüm bilgiler otomatik olarak sisteme kaydedilecek. Çipler, araçların dolum ağzına monte edilecek ve pompadaki çip ile iletişim kurarak, plaka ve dolum bilgilerini tanıyacak. Akaryakıt alımı sırasında alım miktarı ve araç bilgileri otomatik olarak kayıt altına alınacak. Bu sistem, dolum işlemlerini hızlandırmanın yanı sıra sahtecilik ve usulsüzlüklerin önlenmesini hedefliyor. Bu yenilik, akaryakıt alım süreçlerinde köklü bir değişim getirecek ve 1810 TL + KDV maliyetle araçlara uygulanacak.

Araç

MALİYET VE UYGULAMA DETAYLARI

Çip maliyeti araç sahipleri için 1810 TL + KDV olarak belirlendi. Ancak bu tutar, yeniden değerleme oranlarına göre artabilir. Çiplerin montaj işlemleri, yetkilendirilmiş servislerde veya mobil ekipler aracılığıyla gerçekleştirilecek. 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren trafiğe çıkan tüm araçlar için bu sistem zorunlu olacak.

Araç 2

AKARYAKIT İSTASYONLARI İÇİN YATIRIM
Akaryakıt istasyonları da bu dönüşümden etkilenecek. Bir pompa adasının çip uyumlu hale getirilmesi yaklaşık 210 bin TL'ye mal olacak. Bir istasyonun tüm pompalarını modernize etmesi için toplamda 800 bin TL ile 1 milyon TL arasında yatırım yapması gerekecek. Türkiye genelindeki 12.458 istasyon için toplam yatırım maliyetinin 11.5 milyar TL'yi bulacağı öngörülüyor.

Araç 3

ARAÇ SAHİPLERİNE ETKİSİ

Türkiye’de kayıtlı 23 milyon araç için çip montaj maliyetinin toplamda 84 milyar TL’yi bulması bekleniyor. Bu uygulama, sürücüler için başlangıçta bir mali yük getirse de, süreçte sağladığı kolaylık ve güvenlikle uzun vadeli faydalar sunması amaçlanıyor.

SGK açıkladı: Bu şartı sağlayanlar erken emekli olabilecek! SGK açıkladı: Bu şartı sağlayanlar erken emekli olabilecek!

Araç 4NEDEN BU SİSTEM?

Çipli akaryakıt sistemiyle: Dolum işlemlerinde hız ve doğruluk sağlanacak. Kaçakçılık ve sahtecilik gibi sorunlar engellenecek. Akaryakıt sektöründe dijitalleşme süreci hız kazanacak.

Muhabir: Hakan Demirbaş