Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle "Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB)" konseptine geçiş süreci hızlandırılıyor.

1 Ocak 2024 itibarıyla toplam yapı inşaat alanı 2 bin metrekare ve üzeri olan binaların NSEB standartlarında inşa edilmesi zorunlu hale gelecek. Düzenleme ile binalarda yenilenebilir enerji kullanım oranı artırılarak enerji verimliliği hedefleri yükseltiliyor.

Yapı Izin Istatistik (1)

YENİLENEBİLİR ENERJİ PAYI YÜZDE 10'A ÇIKARILDI

Yozgat'ta araç şarampole uçtu Yozgat'ta araç şarampole uçtu

NSEB kapsamındaki binaların enerji kimlik belgesinde en az "B sınıfı" enerji performansı şartı devam ederken, binaların enerji ihtiyaçlarının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanma oranı yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarıldı. Böylece yeni binaların kullandıkları enerjinin en az yüzde 10'unu güneş panelleri, ısı pompaları gibi yenilenebilir enerji sistemleri ile karşılaması zorunlu olacak.

Yozgat (34)

SÜRDÜRÜLEBİLİR YAPILAŞMA VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri, düzenlemenin enerji bağımlılığını azaltmak ve karbon emisyonlarını kontrol altına almak amacıyla hayata geçirildiğini belirtti. Bu adım, özellikle iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında, yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Uzmanlar, NSEB konsepti ile binaların enerji verimliliği açısından daha çevreci bir yapıya kavuşacağını vurgularken, yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanımının yaygınlaşmasının da enerji maliyetlerini düşüreceğine dikkat çekiyor.

YOZGAT DA DAHİL OLMAK ÜZERE TÜM TÜRKİYE'DE UYGULANACAK

Düzenleme kapsamında Yozgat ve diğer illerdeki büyük çaplı inşaat projeleri, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yeni standartlara uyum sağlamak zorunda kalacak. Özellikle güneş enerjisi potansiyelinin yüksek olduğu İç Anadolu Bölgesi'nde, yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanımıyla bölgesel enerji verimliliğinin artması bekleniyor.

Binalarda sıfıra yakın enerji tüketimi hedeflenirken, enerji ihtiyacının yenilenebilir kaynaklardan karşılanması, Türkiye'nin 2023-2030 İklim Eylem Planı çerçevesinde belirlenen karbon nötr hedeflerine ulaşmada kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Yetkililer, yatırımcıların ve müteahhitlerin yeni yönetmelik kapsamında gerekli hazırlıkları yapmalarını, teknolojik altyapı ve yenilenebilir enerji projelerine daha fazla yatırım yapılmasını tavsiye ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi