Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri’nde ilk defa lokal anestezi altında bir hastanın boynundaki paratiroid tümörünün çıkarılması işlemi gerçekleştirildi.
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde ilk defa lokal anestezi altında bir hastanın boynundaki paratiroid tümörünün çıkarılması işlemi gerçekleştirildi. Ameliyatı yapan ERÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Akcan, yaşlı hastalarda genel anestezi altında yapıldığında büyük risk içen bu ameliyatın, lokal anestezi biçiminde gerçekleştirildiğinde daha az risk içerdiğini söyledi.
ERÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akcan, Yozgat Yenifakılı'da yaşayan 79 yaşındaki Fatiş Dağlı'nın boyun ve kemik ağrısı şikayetleriyle kendilerine başvurduğunu söyledi.
Hastaya yaptıkları değerlendirmede hastanın paratiroid bezinin alınması gerektiğine karar verdiklerini belirten Prof. Dr. Akcan, yaşlı hastalarda genel anestezi ile yapıldığında çok büyük risk taşıyan ameliyatı lokal anestezi altında yapmayı kararlaştırdıklarını ve böylelikle ERÜ Hastanelerinde ilk kez lokal anestezi altında boyundan paratiroid tümörü çıkarma işlemini gerçekleştirmiş olduklarını ifade etti.
Prof. Dr. Akcan, "Hastamız bize kemik ve eklem ağrısıyla geldi. Hastamızda parathormon olarak adlandırdığımız, paratiroid bezlerinin fazla çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkmış bir durum saptadık. Bunun üzerine Fatiş Teyze'yi ameliyat etmeye karar verdik. Fakat kalp ve akciğer yönünden, dahili branşlarla görüştüğümüzde ameliyatın büyük risk taşıdığını, yapılmaması gerektiğini belirttiler. İlaç tedavisiyle de hastamıza yan etkilerinin olacağını düşündük ve hastamızı lokal anestezi altında ameliyat etmeye karar verdik. İki gün öncede lokal anestezi ile hastamızla sohbet ederek ameliyatı gerçekleşirdik. Ameliyattan önce parathormon değerimiz 90 civarında iken ameliyattan hemen sonra 13,8'e, ertesi gün baktığımızda da 5,8'e kadar düştüğünü gözlemledik. Hastamızın kemik ve eklem ağrılarında da belirgin bir şekilde iyileşme kaydettik. Bu ameliyat temelde çok nadir bir ameliyat değil, bizim adımıza ilk olması lokal anestezi altında yapılmasından dolayı önemli. Çünkü oldukça derin yerleşimli, küçük bir bez ve lokal anestezi altında bu beze ulaşmak, bulmak, çıkarmak kolay bir işlem değil. Malzemelerin gerekliliği dışında hastanın uyumu da son derecede önemlidir. Hastamızda ameliyat sırasında verdiğimiz komutlara uyum sağladı ve biz de başarılı olduk." diye konuştu.
Sağlığına kavuşan Fatiş Dağlı ise, "Boynum ve kemiklerimdeki ağrılardan dolayı hastaneye gittim. Boynumda bir şişlik olduğunu ameliyat olmam gerektiğini söylediler. Fakat ameliyatın riskli olduğunu söylediler. Bizde Erciyes Üniversitesi Hastanesine başvurarak salığıma kavuştum. Şu anda çok iyiyim. Doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim