Yıllardır askerlik şubesi olarak kullanıldıktan sonra kapsamlı restorasyona alınan ve TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’ndan Yozgat Belediyesi’ne devri gerçekleşen binanın müzeye dönüşmesi için belediye gerekli çalışmaları başlattı. Tarihi binada yapılacak müze Bozok vilayetinin yaklaşık beş bin yıllık geçmişini sergileyecek.

SAMSUN VE BURSA ÖRNEK ALINDI
Konuyla ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Kazım Arslan, eski askerlik şubesine hazırlanan müze projesinde Samsun ve Bursa vilayetlerinde bulunan kent hafızası müzelerinin örnek alındığını söyledi. Samsun ve Bursa müzelerini hazırlayan firmanın Yozgat müzesini de dizayn edeceğini belirten Arslan, “Gelişigüzel bir müze olmayacak. Yaklaşık bir yıldan fazla Yozgat tarihi incelenip kronolojik sıraya konulacak. Akabinde ise orijinal envanterler toplanacak” dedi.
YOZGAT’I ANLATACAK
Başkan Kazım Arslan, kent hafızası müzesinin baştan sona Yozgat’ı anlatacağını ve müzeyi gezen her vatandaşın Yozgat’ı tüm ilçeleriyle ve en eski tarihiyle tanıma imkanı bulacağını kaydetti. Arkeoloji müzesinden farklı bir müze hazırlayacaklarını vurgulayan Başka Arslan, “İçerisinde sadece arkeolojik dönemlere ait çanak-çömlek yer almayacak. Onlarda bulunacak ancak Yozgat’ın sosyal hayatını, tarımını, kültür ve sanatını, yemeklerini, örf, adet ve geleneklerini de bu müzede görme ve tanıma imkânı bulacağız” şeklinde konuştu.
YOZGAT MUTFAĞI OLACAK
Tarihi binanın bahçe kısmının da değerlendirileceğini bildiren Belediye Başkanı Kazım Arslan, bahçe kısmına da bir kafeterya ya da butik restoran inşa edileceğini ve burada da Yozgat yemeklerinin sunulacağını söyledi. Kazım Arslan, projenin uzun soluklu ve farklı etapları bulunan büyük bir proje olduğunu kaydederek, müzede Yozgat’ın yaklaşık beş bin yıllık tarihinin sergileneceğine hatırlattı ve “Beş bin yılı taramak, araştırmak ve bunlarla ilgili envanterler ortaya koymak birkaç ayda halledilecek bir iş değil. Ama tamamlandığında Yozgat’a yakışan, Yozgat’ı anlatan ve yaşatan bir müzemiz olacak” diye konuştu.
Haber: Mustafa TEKER

Editör: TE Bilişim