“Yenifakılı Yöresel Kalkınma Çalıştayı” başarıyla tamamlandı. Yenifakılı Adem Karacabay Anadolu Lisesi Toplantı Salonu’nda 12 Kasım 2016 Cumartesi günü düzenlenen Çalıştay içerik ve şekil bakımından, yöre için bir ilk niteliğindedir.
Başkanlığını Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem ve Çalıştay Başkan Yardımcılığını Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın üstlendiği toplantıya Yenifakılı Kaymakamlığı, Yenifakılı Belediyesi, Sivil Toplum Kuruluşları, Akademisyenler ve ilgi duyan yöre halkı tarafından katkı ve katılım sağlandı.
Çalıştaya Yenifakılı Kaymakamı Mustan Barış İşler, Yenifakılı Belediye Başkanı Yalçın Karadavut, Çalıştay Başkanı Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem ve Çalıştay Başka Yardımcılığını üstelenen Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Galip Akın’ın yanı sıra ilçedeki resmi birimlerin yöneticileri, değişik üniversitelerden akademisyenler ve iş adamlarından oluşan çok sayıda kişi katıldı.
Çalıştayın içeriği oldukça yoğundu. Açılış Konuşmalarıyla başlanan programda Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem, kendi memleketi olan yöreye ilişkin değerlendirmelerde bulundu mevcut kaynaklar ve yapılabilecek işlerden söz ederek toplantı hakkında bilgi verdi. Prof. Akınerdem, konuşmasında hibe ve destek programlarından yararlanmanın kalkınma açısından önemine de değindi.
Yenifakılı Belediye Başkanı Yalçın Karadavut toplantının düzenlenmesine emek veren ve uzaktan gelerek toplantıya katkı veren iştirakçilere teşekkür etti. Eskiden popüler ve on bin civarında nüfusuyla cazibesi yüksek olan ilçenin azalan nüfusuyla beraber işsizlik ve geçim sıkıntılarıyla ilişkili problemlerinin olduğuna değindi. Bölgede sulu tarımın zayıfladığını hatırlatan Karadavut, hemşerilerimizle birlikte çözüm aramak istediklerini ifade ederek, ilerde ihtisas toplantıları ve istihdam arayışları içinde çalışmalar yapılmasına ihtiyaç olacağını söyledi. Karadavut, düzenlenen toplantının hem ilçe açısından hem de yöre bakımından önemine vurgu yaparak, “Bu toplantı ilçenin geleceğine dönük yapılacak kalkınma çalışmalarına ışık tutacaktır” dedi. Belediye Başkanı Yalçın Karadavut belediyenin yaptığı faaliyetlerden bahsederek ilçenin durumu hakkında da bilgiler paylaştı.
Yenifakılı Kaymakamı Mustan Barış İşler ise düzenlenen Çalıştayın ilçe açısından bir ilk ve önemli bir başlangıç olduğuna değinerek, küçük bir adım gibi gözükse de yöre için büyük olduğuna vurgu yaptı. Kaymakam İşler “Başlamak bir şeyleri elde etmek açısından önemlidir” dedi ve birlikte hareket etmenin önemine dair değerlendirmelerde bulundu. Toplantının faydalı sonuçlar doğurmasını ümit ettiklerini ifade edip emeği geçenlere teşekkür etti.
Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Olgun, “Bölge Hayvancılığı Üzerine Bir Değerlendirme” başlıklı konuşmasında hayvancılık üzerine bilgiler aktardı. Besicilikte hayvan beslenmesine bağlı olarak sütteki bileşenlerin değişimine ilişkin pratik bilgilerde aktaran Doç. Dr. Olgun, bölgede hatalı besleme biçimine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu ve konuşmasında devlet desteklerinden bahsederek kalkınma açısından önemine değindi. Konya Ovası Projesi (KOP) için yöreyi de içine alan bir proje odlunu ifade ederek değerlendirilmesinin faydalı olacağını belirtti.
Telekom Genel Müdürlüğü’nden Endüstri Mühendisi Neslihan Cenk,  “Toplumsal Kalkınmada Beraberliğin Rolü” isimli konuşmasında toplumsal kalkınmanın devlet ve halk tabanlı yönünü belirtti ve her kesimden insanın fırsat eşitliği ile kalkınmasına dayalı olarak yürüdüğünü ifade etti. Ekonominin güçlenmesi için destekler verilerek KOBİ’ler canlandırılmak istendiğine değinen Cenk, kalkınma açısından “Özel sektör ve STK işbirliği ile hızlı biçimde sonuç alınabilir” dedi. Konuşmasında Neslihan Cenk, “İstihdamın artırılması için bölgenin sahip olduğu potansiyeller göz önüne alınmalıdır. Termal turizm düşünülebilir. KOP içerisinde tarım, ulaşım ve enerji başlıkları var. Meslek Kursları, sanat etkinlikleri ile toplumun her kesimine ulaşılmalı ve sosyal hayata katılımın artırılması düşünülmelidir” diyerek, 15 Temmuz ile birlik ve beraberliğin, toplumsal uzlaşının ne denli önemli olduğunu gördüğümüzü söyledi. Konuşmada içerisinde bu birlikteliğin kalkınmada da ortaya toplumca konmasına vurgu yapıldı.
Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zakir Taş,  “Yenifakılı için Gelişme Önerileri” başlıklı konuşmasında, yöre için bütün boyutları ile gelişme konusunun düşünülmesi gerektiğine değinerek, ilçe sınırlarının genişletilmesi, yöre halkı arasında uzlaşı içerisinde birlikte hareket etmeye ilişkin, ilçenin ulaşım ve su sorununa dair, iletişim,  teşviklerden daha fazla yararlanma, birikimlerin değerlendirilmesi ve girişimcilik konularında düşüncelerini paylaşarak önerilerde bulundu.
Bozok Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacer Sancaktar, “Yenifakılı’nın Yeraltı Şehirleri” başlığı altında “Damlalı” yer altı şehri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Yrd. Doç. Dr. Sancaktar, “Kapadokya yöresinin benzerlerinden olduğu düşünülürse 7 kat olabilir. Rastlanılan hayvan kemikleri düşünüldüğünde ahır olarak kullanılmış yerler olabilir” dedi. Konuşmasında detaylı bir araştırma ile gerçek bilgilere ulaşılabileceğine değindi.
Bozok ÜniversitesiTuriz Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Galip Akın, “Yenifakılı’nın Arkeolojik Durumu” isimli konuşmasında yörede bilinen beş tane sit alanı olduğunu belirterek, mağara diye bilinen yerlerin mağara olmayıp yer altı şehri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Akın, “Projelendirilip üzerinde çalışıldığında bütünüyle anlaşılmasına katkı verilebilecektir” dedi. Yozgat çevresinde tarıma, hayvancılığa, turizme dayalı çalışmalar yapılabileceği yönünde önerilerde bulunan Akın, bu alanlarda potansiyellerin varlığına değindi.  
“Yöresel Kalkınma Çalıştayı” fikrini geliştirip Yozgat ilçelerinde düzenlenmesi için gayret gösteren Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Küresel Etkiler, Yerel Değişimler ve Üniversitelerin Rolü” konulu bir konuşma da yaptı. Konuşmasında, yaşanan değişimlere değinerek, küreselleşmenin bütün dünyayı hızla etkilediğini ve geldiğimiz noktada dünyadan bağımsız kalınamayacağına değindi. Yaşadığımız değişimlerin gerisinde dünyanın başka yerlerinden etkilerin olduğunu, ileride daha fazla etkileneceğimizi ve hızlı değişimler yaşayacağımızı belirtti. Bu değişimler içerisinde fırsatlarında olacağını ve yeni toplum için üniversitelerin rolünün daha fazla görünür hale geldiğini ve önemli roller üstlenmesi gereken kurumlar olduğunu ifade etti. Uluslar arası işbirlikleri için öncü roller üstlenebilmemiz gerektiğine ve yapılan bu toplantıların önemli başlangıç niteliği taşıdığını ifade etti.
Çalıştayda KOP adına sunum yapan Süleyman Armağan, KOP hakkında bilgiler verdi ve destek programları ile faaliyetleri değerlendirerek katılımcılara faydalı bilgiler aktardı. Katılımcılardan gelen sorulara da cevaplar veren Armağan, destek programları hakkında da fikirler verdi.
Çalıştay Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın koordinasyonunda Atölye Çalışma Masaları oluşturuldu. Yöreye ilişkin bütün katılımcıların görüşlerine başvurularak durum tespiti yapıldı.  Oluşturulan beş çalışma Masasında; Eğitim, Kültür, Şehircilik, Ekonomik Kalkınma ve Toplumsal Hizmetler konuları ele alındı. Çalışma gruplarında,  Doç. Dr. Zakir Taş, Adem Çete, Prof. Dr. Hasan Okuyucu, Yrd. Doç Dr. Hacer Sancaktar, Prof. Dr. Galip Akın, Mustafa Güler, Doç. Dr. Osman Olgun, Neslihan Cenk moderatör olarak görev aldılar.
Çalışmalarda ulaşılan sonuçlar moderatörler tarafından, Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın yürüttüğü bir panel ile, bütün katılımcılara aktarıldı. Toplantı genel değerlendirmeleri için katılımcılara söz verildi. Kapanışta “Yenifakılı Yöresel Kalkınma Çalıştayı” için devam ettirilmesinde fayda olacağı ortak kanaatiyle beğenilirken, yöre için birleştirici niteliğine de değinilen buluşmanın ürünü olarak çıktıların yazılı bir hale dönüştürülmesinin önemli olduğu ifade edildi. Yenifakılı Belediye Başkanı Yalçın Karadavut ve Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem’in yaptığı kapanış konuşması ile toplantı son buldu.

Editör: TE Bilişim