Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından “Türkiye’de Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Üretimimin Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları Çalıştayı” düzenlendi. Erdoğan Akdağ Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki çalıştaya Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Yusuf Arslan, Tarım Ve Yem Bitkileri Daire Başkan Vekili Türker Karacabey, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaaddin Özdemir, TKDK İl Koordinatörü Selim Türker, Veteriner Hekimler Odası Başkanı Faruk Anteplioğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve konuk öğretim görevlileri katıldı. 
Vali Kemal Yurtnaç, Yozgat’ın gelişimi için tarım ve hayvancılığın önemli olduğunu söyledi.
Yozgat’ın tarım ve hayvancılığın yaygın yapıldığı bir şehir olduğunu belirten Vali Yurtnaç, “Yozgat’ın geleceği bu sektörün ilerlemesine bağlı. Bu maksatla buğdayı üretip buğday olarak satmaktan ziyade burada makarna, bisküvi fabrikaları, sütün işleneceği fabrikalar kurmak için çalışmalar yapacağız. Ülkemizde hükümetler yıllardır tarım ve hayvancılık konusunda destek veriyor. Özellikle göç veren illere bu gibi tarımsal fabrikalar kurdurabilirsek göçün de önüne büyük oranda geçmiş olacağız. Büyük tarımsal işletmelerin devlet tarafından desteklenmesi işsizliği önleyecek ve göçü tersine çevirecektir diye düşünüyorum” dedi.
Tarımı üniversite ile birlikte daha nitelikli hale getirmek istediklerini ifade eden Vali Yurtnaç, “Üniversitelerimiz genellikle tarım ve hayvancılıkla geçinen şehirlerde bu işle uğraşan insanların eğitimlerine bir nebzede olsa katkıda bulunabiliyorsa üniversitenin tarım ve hayvancılığa katkısı var diyebiliriz. Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültemizde güzel çalışmalar başlatacağız. Bu çalışmalarımızdan bir tanesini Şefaatli ile Yerköy arasında bulunan Karanlıkdere de hayata geçireceğiz. Karanlıkdere’nin üzüm bağlarını yok etmeyeceğiz. Bunu gerek İl Özel İdareyle gerek Tarım İl Müdürlüğüyle gerekse üniversitemizle, Ziraat Fakültemizle Türkiye’nin gündemine getireceğiz ve burayı destekleyeceğiz” diye konuştu.
Daha sonra, Yozgat Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bozok Üniversitesi ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı.
İmzalanan protokol ile Yozgat ili tarım stratejilerinin oluşturulmasına yön vermek, Yozgat ilindeki çiftçilere ve teknik personele yönelik olarak eğitim, araştırma ve yayım faaliyetlerini geliştirmek, yeni tarım tekniklerini çiftçiye ulaştırmak, çiftçilerin ekonomik düzeyini artırmak ve ilimiz tarımının geliştirilmesini sağlamak amacıyla tarım paydaşları arasında karşılıklı iş birliğinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ise hayvancılıkla ilgili masrafların yüzde 70’inden fazlasını yem giderlerinin oluştuğuna dikkat çekti. 
Karadağ; “Dolayısıyla hayvansal üretimde yem problemini çözmeyen hiçbir üretici, hayvanılıktan beklenen düzeyde verim alamaz. 1 tan samana 350 TL veren ve samanı hala yem olarak gören bir üretim zihniyetinin hayvancılıkta kar elde etmesi mümkün değildir. Dolayısıyla, hayvancılıktan maksimum düzeyde gelir elde etmenin bir tek yolu vardır. Yem bitkileri yetiştirmek ve mera alanlarına sahip çıkarak, yem maliyetlerini aşağılara çekmektir” dedi. 
Yozgat’ın tarım ve hayvancılık potansiyeline de yer veren Karadağ’ın konuşması ilgiyle dinlendi.
Protokol konuşmalarının ardından sırasıyla çalıştaya katılan öğretim görevlileri ve genel müdürlük yetkilileri “Türkiye’de Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Üretimimin Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları” ile ilgili önemli bilgiler aktardılar.

Editör: TE Bilişim